DENEME SINAVI ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
DENEME SINAVI ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR;
EVDE deneme sınavı çözecekseniz, gerçek sınavdaki soru kalitesine yakın kaynakları kullanmaya özen gösterin. Çalışma odanızda ya da çalışma köşenizde, gerçek bir sınav gibi, kurallarına uygun şekilde ara vermeden denemeyi çözmeniz gerekir.Sınavda size verilecek olan sürede ve bir oturuşta deneme sınavı bitirin. Süreyi sonuna kadar kullanın.
FORMU İŞARETLEYİN
CEVAPLARINIZI doğrudan soru kağıdının üzerine işaretlemek yerine, cevap formuna işaretleyin. İkisi arasında süre açısından fark vardır. Deneme sınavınızın gerçeğine benzemesi açısından bu önemli birayrıntıdır.Puan katkısı fazla olan, en başarılı olduğunuz testin sorularının çözümüne öncelik verin. Bu uygulama, sınava moralle başlamak için önemli bir yoldur.
BİR KENARA ATMAYIN
ÖĞRENCİLERİN birçoğu deneme sınavını çözdükten sonra netlerini, puanını öğrenip deneme sınavını bir kenara atmaktadır. Hálbuki deneme sınavı çözmenin nedenini sadece başarı durumunu görmek olarak kabul etmek ve öyle davranmak doğru değildir. Eğer yanlışlarınızın nedenlerini bulmak için uğraşmaz ve çözüm yollarını araştırmazsanız birkaç hafta sonra aynı deneme sınavını yeniden çözdüğünüzde aynı sorularda aynı hataları yaptığınızı görürsünüz. Bu nedenle, deneme sınavını bitirdikten sonra şu soruları sorarak, kontrolünü yapın:
Sınav süresini iyi kullanabildim mi?
Yapamadığım soruya gereğinden fazla zaman harcamadan başka soruya geçebiliyor muyum?
Seçenekler arasında kararsızlık yaşadım mı?
Sınavda dikkatsizlik nedeniyle hata yaptım mı?
Bir önceki sınavdaki eksiklerimi kapatabilmiş miyim?
Bir sonraki sınava kadar neler yapabilirim?
MORALİNİZİ BOZMAYIN
ALDIĞINIZ veya alacağınız kötü sayılabilecek sonuçlardan sonra moralinizi bozmayın. Hazırlanırken hata yapmak normaldir. Fazla hata yapmak da normaldir. Anormal olan, hiç hata yapmadan çalışmaktır. Her toplumda bu anormalliği sergileyen tipler çıkmıştır! Bu tip örneklere bakıp da ‘Ben niye yapamıyorum’ saplantısına kapılmayın.
BİRAZ GAYRET
SINAV sonuçlarınızı değerlendirirken unutmamanız gereken nokta, ‘toptan başarı ya da başarısızlık’ diye bir durumun olmadığıdır. ‘Hiç yapamıyorum’ diye ön yargıyla yaklaştığınız derslerde bile biraz çabayla yapabileceğiniz sorular olduğunu göreceksiniz. Sınav sonuçlarınızdan sonra, rehber öğretmeninizle birlikte değerlendirme yapıp, gerekli çalışmalara katılın.
Zaman zaman deneme sınavlarında aldığınız sonuçlar kendinizi yansıtmayabilir. Böyle durumlarda kaygılanmayın ve rahat olun. Sakin bir zamanınızda hatalarınızı tekrar gözden geçirin ve bu sonuçla karşılaşmamak için neler yapabileceğiniz üzerinde düşünün.
Başarılı olmak için yürüyüş yapın
DÜZENLİ hareket, temiz havada uzun yürüyüşler hem ömrü uzatıyor hem de zihni açıyor. Zeká testlerinde, uzun yürüyüş yapan insanlar, yürümeyenlere göre çok daha başarılı çıkıyor. Kilolu insanlar, günde yarım saat yürüyüş ve zayıflamayla şeker hastalığı riskini yüzde 58 oranında azaltabilirler. California Üniversitesi doktorlarının yaptıkları araştırmada, haftada 30 km yürüyüş yapan kişilerin zeká testlerinde, haftada sadece 3 km. yürüyen kişilerden çok daha başarılı olduklarını saptadıkları belirtildi.